Икономистът Нуриел Рубини, който прогнозира световната финансова кризата от 2008

...
 Икономистът Нуриел Рубини, който прогнозира световната финансова кризата от 2008
Коментари Харесай

Нуриел Рубини, предвидил финансовата криза, бие тревога

 

Икономистът Нуриел Рубини, който предвижда международната финансова рецесията от 2008 година, разказа злокобен сюжет за развиване на криза в Съединени американски щати в изявление за Fox Business.
-->
Той е професор по стопанска система от Нюйоркския университет и основен икономист в Atlas Capital Team. Също тока е някогашен старши икономист по интернационалните въпроси в Съвета на икономическите съветници на Белия дом по време на администрацията на Клинтън. Работил е за Международния валутен фонд, Федералния запас на Съединени американски щати и Световната банка. Наричат то още  д-р Рок.

Кредитната рецесия в Съединени американски щати може да стартира поради районните банки, които имат ниско равнище на застраховка на депозитната база. Това ще усили и рисковете от криза, предизвести  Рубини.

Според него затруднените районни банки биха могли да провокират кредитна рецесия, която доста би нараснала рисковете от криза.

Той направи този коментар във връзка усложненията, които изпитва First Republic Bank (FRC), която неотдавна разгласи прекъсването на тримесечните дивидентни заплащания. Медията напомня, че акциите на кредитната институция са поевтинели с над 80% от март насам, до момента в който 67% от депозитната й база не е била застрахована (според S&P Global в края на предходната година).

First Republic Bank е калифорнийска банка с офиси в Ню Йорк, Флорида и на други места. Акциите й се търгуват на Нюйоркската фондова борса и са включени в показателите S&P 500 и KBW NASDAQ Bank, които наблюдават динамичността на акциите на 24 водещи американски банки.

Рубини означи, че този образец приказва за сериозните проби, на които в този момент минават районните банки, като FRC, заради ниското равнище на застраховка на депозитната база. Той го назова източник на фундаментален проблем, който ще изостри обстановката.

Регионалните банки работят като значими кредитори за семействата по ипотечни заеми, за дребния и междинен бизнес, за комерсиалните недвижими парцели. И по този начин ще имаме кредитна рецесия, изясни Рубини. Тази рецесия, съгласно икономистът, " ще направи вероятността от криза доста по-висока от преди ", тъй като ще обхване " забележителна част от банковата система на Съединени американски щати ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР